néhány jó tanács

 A kemence felfűtése: a felfűtéshez nagy lánggal égő szőlővenyige, kukoricaszár, vékonyabb gallyak, ágfa vagy vékonyra hasogatott tűzifa javasolható. A felfűtés során a tűz helyét váltogatva hol az egyik, hol a másik oldalon kell elégetni a tüzelőt. Az utolsó parazsat a lehet a kemence hátuljába vagy kétoldalra tolni, illetve kihúzni a kemencéből. Fűtés közben a kemence szája és a felette lévő szabályozó nyílás folyamatosan legyen nyitva. A felfűtés szükséges időtartama azon múlik, hogy mennyi ideig szeretnénk sütésre használni a kemencét. Általában 2 - 3 óra felfűtés szükséges, 2 - 3 óra sütéshez. Ha ennél több ideig szeretnénk sütni a kemencében, akkor érdemes a felfütés idejét is meghosszabbítani! Így a kemence vastag fala több hőt tud tárolni. Egy délutáni vagy esti sütésre is érdemes már reggel begyújtani, s időnként megpakolva a kemencét lassan , fokozatosan felfűteni. (Egy tihanyi vendéglős már a vendégek érkezése előtti napon elkezdi felfüteni a kemencét.) A felfütőtt kemence fala kifehéredik, az alja piszkafával meghúzva szikrát vet. Ekkor a kemence száját a tévővel el kell zárni, hogy a kémény ne húzza ki a meleget. Az ajtó feletti szabályozó dugó bedugásával a meleg növelhető, a dugó kihúzásával csökkenthető.
A kemencét sütés előtt legalább fél órát pihentetni kell, hogy kiegyenlítődjön benne a hőmérséklet! Ennek elhagyása esetén az étel megéghet!

Sütés a kemencében: elsősorban tepsiben javasoljuk a tészták, kalácsok, pomposok, pizzák, kenyerek sütését. A hagyományos kemencefenéken végzett kenyérsütés nagy gyakorlatot igényel! A nagyobb húsok /pl: szilveszteri malac/ fokozottabb, hoszabb ideig tartó felfűtést igényelnek, lassabban is sülnek át, s érdemes alufóliával letakarni őket.

Főzés a kemencében: keramikusok által főzésre készített fazekakban elsősorban bab és káposztaételek főzése javasolt. A fazékba előkészített ételt be kell tolni a kemencébe, s másfél - két órát főzni. Ha nagyon forr, akkor közelebb kell húzni a kemence szájához. Főzés közben fedő nem feltétlenül szükséges.

Aszalás kemencében: a különböző gyümölcsöket /alma, körte, szilva, meggy stb./ tepsibe vagy nádra, vesszőre téve érdemes a félig kihűlt kemencébe tenni, s a kemence kihűléséig ott hagyni. Ezt 4- 5 alkalommal megismételve a gyümölcs szépen megaszalódik.

néhány jó tanács