néhány jó tanács


Különböző felépítés, különböző hatásfok

A cserépkályha egy kályhacsempével burkolt, samottból épített tűztér és füstjárat rendszer, ahol a tűz melegén kívül a járatokban keringő füst is fűti a kályhatestet, mielőtt távozna a kéményen keresztül. így a cserépkályha a benne keringő füstgáznak akár 90%-át is képes hasznosítani.
A kandalló egy lemez- vagy öntöttvas tűztér, melyet általában kályhacsempével vagy kővel burkolnak körbe, de léteznek modernebb, zárt tűzterű változatai is. Itt nincs előre megépített füstjárat, a füst rögtön távozik a kéményen keresztül, így a kandallók legjobb esetben is 70%-os hatásfokúak.  a különböző felépítésükből adódóan más-más hatásfokkal és fűtési idővel rendelkeznek, ezért más célokra is alkalmasak.
 
Hogyan fűt?
A kandallóban már akár a begyújtást követő 15 percben érezhető a meleg, ez azonban csupán addig tart, míg a tűz ki nem alszik! Így a kandalló nagyon gyorsan képes megfelelő hőfokra
melegíteni egy adott helyiséget, ám ahhoz, hogy ezt a hőmérsékletet fenntartsa, a tüzet folyamatosan táplálnia kell: a tűz kialvása után kb. 2-3 óra alatt kihűl a tűztérbetét is. emiatt a kandalló állandó fűtésre nem igazán ajánlott: nagyon sűrűn kell rakni a tüzet, nem elég nagy a hatásfoka, így elég nagy erőfeszítést igényel, ha egész télen ezzel szeretné befűteni az otthonát. Kiváló viszont olyan esetekben, amikor alkalomszerűen, de gyorsan kell meleget varázsolni – ezért inkább olyan helyiségekbe való, ahol nem tartózkodik állandóan.
A cserépkályha fűtési mechanizmusa a napsütéséhez hasonló: a kályhából sugárzó hő felmelegíti a helyiségben lévő tárgyakat, és ezek fűtik fel a szoba levegőjét. Mindehhez azonban idő kell: a cserépkályha felépítésénél és nagyságánál fogva is lassabban, 2-3
óra alatt kezd el igazán melegíteni, ez azonban tartós: a kályhacsempék még akkor is intenzíven sugározzák vissza a hőt, mikor a tűz már régen kialudt, így kb. napi kétszeri megrakással a cserépkályha képes folyamatosan fűteni. A cserépkályha tehát egyáltalán nem alkalmas arra, amire a kandalló: hogy alkalomszerűen nagy tüzet rakjon benne, mert az időszakos „bedurrantások” nem igazán tesznek jót a kályha szerkezetének. ezért a cserépkályha állandó, egyenletes fűtéshez ideális választás. a hatásfoknak és az élettartamának is az kedvez a leginkább, ha 12-24 óránként megrakva, egyenletes hőleadással fűti a környezetét. Nagy hidegben napi kettő, egyébként napi egy befűtés elegendő. Ilyen tüzelési móddal a helyiség gyakorlatilag soha nem hűl ki, ezért a cserépkályha olyan helyekre való, ahol gyakran tartózkodnak, és fontos az állandó kellemes hőmérséklet, komfortérzet.”   (a Szentesi Cserépkályha tanulmányából)
 

néhány jó tanács