néhány jó tanács
                                                                                                      


Csodák nincsenek, bár a tömegkályha építők honlapjait olvasva sok mindennel találkozik az ember. Érdekes módon tömegkályhájukat általában a nem szakszerűen épített, rosszul fűtött cserépkályhához viszonyítják. Jellemzően nem a kályhások, hanem a környezetvédelemhez közel állók jeleskednek a népszerűsítésében. A tömegkályhák nagyobb tömegük miatt nehezebben szabályozhatók, lassabban melegednek fel, de egyenletesen, hosszú időn keresztül képesek fűteni. Azonos teljesítmény mellett nagyobb méretűek, mint a mi járatos kályháink. Tartósan hideg éghajlat alatt, könnyűszerkezetű vagy fából épült házakban bizonyosodnak be igazán kiváló tulajdonságaik. Egyrészt itt van szükség állandó, egyenletes fűtésükre,másrészt nagy tömegükkel és felületükkel a gyorsan kihűlő falak okozta komfortérzet-csökkenést kompenzálják.

2012 őszén, 2013 telén  munkatársaimmal volt alkalmam több mint másfél hónapot  Finnországban dolgozni. Itt 21db finn cserépkályha bontása, javítása, átrakása után azt hiszem sikerült bepillantást nyernem a mi éghajlatunknál jóval hidegebb ország kályhakultúrájába. A hosszantartó rendkívüli hideg miatt a mi kályháinknál nagyobb kályhákat építenek sokkal vastagabb fallal és vastagabb tűztérrel. Mivel több energiát igényel a fűtés, több fát kell hozzá eltüzelni, többször meg kell rakni a kályhát. Ezeknek a kályháknak nagyobb igénybevételt kell kibírniuk, szerintem ezért építik őket ilyen erősre. Lassan melegszenek át, s nagy tömegük miatt jól tárolják a meleget. A mi éghajlati körülményeink nem ilyen kályhát igényelnek, nálunk sokkal gyakrabban változik az időjárás, enyhébb s hűvösebb időszakok sűrűn váltogatják egymást. Ezért a mi kályhakultúránkat a félnehéz kályhák építése jellemzi. Ezekkel a cserép- vagy téglakályhákkal az átmeneti időszakokban is kitűnően lehet fűteni.
Egy jól megépített cserépkályha legalább olyan jó hatásfokú mint egy tömegkályha. A kályhacsempék anyagát évszázadok alatt kísérletezték ki, ez az anyag  hőtechnikailag is jóval többet tud, mint a tömör kisméretű tégla. Az osztrák RATH cég által kifejlesztett samott biotűzteret  cserépkályhába építve rendkívül gazdaságos és környezet kímélő fatüzelés valósítható meg. Kiváló tüzeléstechnikai hatásfoka miatt lényeges mértékű tüzelőanyag megtakarítás érhető el alkalmazásával. Bővebb információ a www.rath.hu honlapon található.
 
Felhasznált és ajánlott irodalom:  Libik András: Fatüzelésű épített kályhák    TERC Kft. 2011.
(A könyvben szereplő méretezett tömegkályhák építését a fentebb részletezett fenntartásaim ellenére természetesen vállalom.)
 

néhány jó tanács