néhány jó tanács

 
A jól működő kályha építésének feltételei:

Alap:
kis területen nagy tömegű kályha csak jó alapra kerülhet. Új ház építésénél a szerelőbeton és a vízszigetelés után a kályha helyén a hőszigetelést célszerű kihagyni, s ide vastagabb aljzatbetont önteni megerősített betonvassal. Meglévő járólapra ráépítjük a kályhát. Vékony laminált vagy fapadló szükség szerint kivágható. Homokba rakott párnafákon lévő parkettára nem ajánlott kályhát építeni, ilyen esetben a kályha helyén a padlót ki kell vágni és vasbeton alapot építeni.

 
Kémény: Másik fontos feltétel a jó kémény. Új ház építése esetén a tervezés fázisában érdemes egyeztetni a kémény típusát, helyét, tisztító ajtó helyét a kályhaépítővel. Így biztosítható, hogy az igényeknek megfelelő kályha épüljön, ne egy elrontott kéményhez alkalmazkodó kompromisszum. A ma építhető kémények közül a samottbélésű, szigetelt kémény építését javaslom. Érdemes a kémény építése előtt a kályhát is végiggondolni, cserépkályha építése esetén  cserépkályha csatlakozó idomot alkalmazni T idom helyett. (A négyszögletes cserépkályha füstcsövek  nem csatlakoztathatók a kémény kör alakú T idomához.)
 
Szellőztetés: A korszerű lakások jól szigetelt és tömített helyiségeibe tervezett kandalló vagy kályha levegőellátására is gondolni kell. A külső levegő bevezetőcsonkkal ellátott kandallóbetétek vagy RATH biotűzteres cserépkályhák esetén érdemes külső levegő bevezető csatornát építeni az aljzatba. Hagyományos cserépkályhák esetén valamilyen más módon, pl. falba, ablakkeretbe épített szellőzővel kell az égési levegőt biztosítani. Nálam bevált a kamraablak résnyire nyitva tartása. Így a kamra hűvös marad, s a küszöb alatt előmelegített friss levegő jut be a lakásba.
 


Új kályha építésének folyamata:
 
Megkeresés alapján az építtetővel egyeztetett időpontban a helyszínen megbeszéljük az igényeket, lehetőségeket, az épület stílusához, lakáskultúrához való igazodást. Ezután tervezés, árajánlat (esetleg színminta alapján színválasztás, kályhaajtó választás) készítés következik, aminek elfogadása után előleget kell befizetni. A megrendelés után a csempegyártó legyártja a megfelelő csempét a kért színben. Ez kb.1 - 2 hónapot vesz igénybe. A csempe leszállítása után történhet az építés, ami a kályha méretétől, a bonyolultságától függően 3-6 munkanapot igényel. A kályha elkészülte után szükség van kiszárításra, beüzemelésre a rendeltetésszerű használat megkezdése előtt.
 

néhány jó tanács